Genel Gündem

İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya Tanıtım Toplantısı Yapıldı

- Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Konya'nın kültür ve inanç turizminde öncü bir şehir olmaya devam edecek. Bunun yanında kongre turizmi ve sağlık turizminde de   büyük yatırımlar söz konusu.”

- Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal: “ Konya’yı İslam dünyası başta olmak üzere tüm dünyaya tanıtmak için Bakanlık olarak diğer paydaşlarla birlikte yoğun bir   tanıtım faaliyeti içerisine gireceğiz.”

İslam Dünyası Kültür Başkenti Konya Tanıtım Toplantısı ve Kutlu Doğum Haftası kapsamından düzenlenen “Bütün Diller Onu Söyler” programı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı.

Etkinlikte konuşan Başbakan Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kültür ve Turizm Komitesinin, 2016 yılı için Konya'yı “İslam dünyası turizm başkenti” seçtiğini hatırlattı.

Davutoğlu, Konya'nın İslam dünyası turizm başkenti olarak bu yıl gerçekleştireceği nitelikli faaliyetlerle bundan sonra bu unvanı üstlenecek şehirler için güzel örnek teşkil edeceğine belirtti.

Konya Yakında Milyonları, On Milyonları Ağırlayacak

“2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya Projesi” kapsamında, yıl boyunca bilim, kültür, sanat, spor, tanıtım, restorasyon ve yeni inşa faaliyetleri olmak üzere yurt içi ve dışında 200'e yakın program gerçekleştirileceğini aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

 “Konya'nın kültür ve inanç turizminde öncü bir şehir olmaya devam edecek. Bunun yanında kongre turizmi ve sağlık turizminde de büyük yatırımlar söz konusu.

Turizm, İslam dünyasında en yüksek artış potansiyeline sahip alanlardan biri. 2014 yılında dünyada 142 milyon Müslüman turist dolaşım sağlamış ve 146 milyar dolar harcama yapılmış. Konya’mıza kültür ve turizm anlamında katkılarımız devam ediyor. İnşallah Konya yakında milyonları, on milyonları ağırlayacak.

Konya’nın kültürel değerleri Dünya Miras Listesi’nde. Çumra ilçesi sınırlarında yer alan Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi. Kültür eylem planımızda vurguladığımız gibi inşallah büyük şehirlerimize her biri bir milyonluk kütüphaneler yapacağız. En büyük kütüphanelerden birini de inşallah Konya’mıza inşa edeceğiz. İlim şehri, irfan şehri Konya, kitap şehri olarak da en önde olacak. Ayrıca Konya Müzesi'ni de dünya standartlarında bir müze olarak inşa edeceğiz. Bütün Konya tek bir yürek halinde, birlik halinde, aynı hedefe yönelecek.”

Konya’nın Kudüs ve Medine Arasında Müstesna Bir Yere Konumlandırılması Tesadüf Değildir

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise, Konya’yı tüm dünyaya tanıtmak için diğer paydaşları ile yoğun bir tanıtım faaliyeti gerçekleştireceklerini aktardı ve şunları söyledi:

“İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) geçen yıl, İslam şehirlerini İslam dünyasına tanıtmak ve İslam toplumları arasında kaynaşmayı sağlamak üzere turizm şehri uygulaması başlattı. Uygulamanın ilki Kudüs ile başlatılmıştır. 2016'daki seçimlerde Başbakanımız’ın talimatı doğrultusunda, Bakanlığımızın yoğun çabaları ile bu ödülü Konya almaya hak kazanmıştır. Gelecek yıl ise İslam Dünyası Turizm Başkenti Medine olacak

Bu takvimlendirme ile Konya'nın iki mübarek belde arasında, Kudüs ve Medine arasında müstesna bir yere konumlandırılması herhalde tesadüf değildir. Kimilerine göre bu tesadüf olabilir ama bize göre Konya'nın kimi hususiyetlerine tebarüz eden, kaderin anlamlı bir tevafuku olarak görüyoruz. Konya'yı İslam dünyası başta olmak üzere tüm dünyaya tanıtmak için bakanlık olarak Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlar ile birlikte Başbakanımızın talimatıyla yoğun bir tanıtım faaliyeti içerisine gireceğiz.”