Genel Gündem

Çanakkale'de Görkemli Anma Töreni

- Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal: “Bizler, her yıl anma günlerinde muharebelere taraf olmuş devletleri topraklarımızda ağırlayarak uluslararası barış zemininde ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz.” 

Çanakkale'nin, tarihi şekillendiren olaylar zincirinin en etkili halkası olmayı başarmış bir savaş olduğunu belirten Bakan Mahir Ünal, Çanakkale’nin onurlu insanların savaşı olduğunu dile getirerek, onların kalplerindeki cesaret ve iyilik duygusuna bugün halen daha ihtiyacımız olduğunu söyledi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çanakkale Kara Savaşları’nın 101’inci yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası’nda yer alan Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törene katıldı.Türkiye Cumhuriyeti adına bir konuşma yapan Bakan Ünal, milletlerin kaderlerinin düğümlendiği bu coğrafyada, can pahasına verilen mücadelede toprağa verilen her bir neferin, uluslararası barışın adeta timsalleri olduğunu dile getirdi. 

Binlerce şehit verilen Çanakkale’nin dört bir tarafı acılarla sarılmış, korkuyla cesaretin, ölümle yaşamın bazen ince çizgilerle ayrıldığı ve bazen de iç içe geçtiği bir mücadele alanı olduğuna vurgu yapan Bakan Ünal, “Muharebelere taraf olmuş devletleri topraklarımızda ağırlayarak, uluslararası barış zemininde ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz.” dedi. 

Uluslararası Barış Zemininde Ev Sahipliği Yapmaktan Onur Duyuyoruz

“Günümüze kadar tarihte yer alan savaşların çoğu, mutlaka harp tarihindeki yerini aldı. Fakat bunların hiçbiri toplumların hafızalarında Çanakkale Muharebeleri kadar yer etmemiştir. Çanakkale Muharebeleri, içinde bulunduğu 20’nci yüzyılın tüm uluslar katında dengelerini değiştiren ve aynı yüzyıla büyük bir kuvvetle yön veren bir savaş olmuştur. 

Dünya tarihini etkileyecek kadar evrensel etkiler bırakmış olan Çanakkale Muharebeleri ağır maddi ve insani kayıplar da yaratmıştır. Milletlerin kaderlerinin düğümlendiği bu coğrafyada, can pahasına verilen mücadelede toprağa verdiğimiz her bir nefer, uluslararası barışın adeta timsalleri olmuşlardır. Bu nedenle bizler, her yıl anma günlerinde muharebelere taraf olmuş devletleri topraklarımızda ağırlayarak uluslararası barış zemininde ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Çanakkale binlerce evladımızı kaybettiğimiz, dört bir tarafı acılarla sarılmış, korkuyla cesaretin, ölümle yaşamın bazen ince çizgilerle ayrıldığı ve bazen de iç içe geçtiği bir mücadele alanı olmuştur.”

Onların Kalbindeki Cesarete ve İyilik Duygusuna İhtiyacımız Var

“Çanakkale, bir erdem ve mücadelenin, düşman olarak gördüğü karşı tarafla savaşmak esnasında bile erdemini ve onurunu kaybetmeyen kahraman insanların mücadele ettiği bir savaştır. Komutanın da ifade ettiği o sahne tarihi bir sahnedir. Buralar, az önce süngüsüyle yaraladığı askerin annesinin fotoğrafını gördüğünde kalbi kanayacak kadar merhametli insanların savaştığı topraklardır. 

Bugün her zamankinden daha çok onların kalbindeki cesarete ve iyilik duygusuna ihtiyacımız var. Birbirimizden korkamayacak kadar cesur olmaya ve birbirimize merhamet duyacak kadar bir olmaya bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bugün savaşın arkasındaki insan hikâyelerini görme, onların acılarıyla, korkularıyla, hayatlarına dair ödedikleri bedellerle bütünleşme, bir olma günüdür. Bugün onların yaşadıklarından ders almak, insanların barışı, kardeşliği, dayanışmayı ve iyiliği inşa etmesi için tekrar tekrar düşünmesi gerektiğini bize hatırlatıyor bu topraklar.”

Bu Mücadelenin İlk Ateşini Yakan Komutanlarımızı Saygı ve Rahmetle Anıyorum

“Yaşanan her çarpışma, kazananı da kaybedeni de ağır yıkımlara uğratır ve etkileri çok büyük olan bu savaşın, kayıpları da daha çok olmuştur. 1915'te Gelibolu'da ortaya konan bu mücadeleyi maziden alıp geleceğe taşımak, hak ettiği onuru yerine teslim etmek bir görevdir.

Çanakkale Savaşları'nın toplumsal ve tarihsel bağlamda birleştirici etkisi bugün dahi etkilerini sürdürmektedir. Şüphesiz bu topraklardaki mücadelenin ilk ateşini yakanlar, savaşın seyrini değiştiren komuta heyetindeki komutanlarımızdır. Bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere burada hayatını vatan savunmasına adamış ve geride vatansever kuşaklar bırakmış olan tüm komutanlarımızı, Gelibolu'da çarpışan tüm askerlerimizi saygıyla ve rahmetle bir kez daha anıyorum.” 

SOLOTÜRK’ün Gösterisi Hayran Bıraktı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla Şehitler Abidesi'nde törende SOLOTÜRK'ün Çanakkale Boğazı semalarındaki gösterisi büyük ilgi gördü.

Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın anıta ayyıldız motifli çelenk sunmasıyla başlayan törende, Fransa Büyükelçisi Charles Fries de anıta çelenk koydu. Askerler tarafından daha önce sunulan ve katılımcı 18 ülke adına hazırlanan çelenklerin yanı sıra Suriye Ulusal Koalisyonu çelenginin de yer aldığı törende saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağı çekildi. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Çanakkale Cephesi’nde şehit düşen askerler için de ayrıca dua edildi. 

Yabancı misafirlerin ilgiyle izlediği Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği’nin konserin ardından ise Türk askerlerinin yanı sıra yabancı askerler, gaziler ve Çanakkale Kara Savaşları’nda şehit veren liselerin öğrencilerinin de katıldı tören geçişi yapıldı.

Dünyada F-16 jet uçağıyla gösteri yapabilen sayılı akrobasi timlerinden Hava Kuvvetleri Komutanlığının ekibi SOLOTÜRK'ün, Çanakkale Boğazı semalarındaki gösterisi ise yerli ve yabancı izleyicilerden büyük ilgi gördü.

SOLOTÜRK’ün gösterisinin ardından Bakan Mahir Ünal ile Fransa Büyükelçisi Fries, ‘Şehitlik Defteri’ni imzaladı. ‘Dünyanın en yaşlı gazisi’ ünvanını taşırken 1994 yılında, 110 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz ile bir süre sohbet eden Bakan Ünal daha sonra şehit mezarlarına karanfil bıraktı. 

Şehitler Abidesi’ndeki törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yanı sıra Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Fransa Büyükelçisi Fries, Avustralya Büyükelçisi James Larsen, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 2’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Musa Avsever, Birleşik Krallık Savunma Ateşesi Albay Toffer Beattie, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Sekreteri Abdul Elah Fahed, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Etkinlikler kapsamında ayrıca İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı, Fransız Anıtı ve 57’nci Alay Şehitliğinde de anma törenleri düzenlendi. 

Bakan Ünal Troya Antik Kentinde İncelemelerde Bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çanakkale Kara Savaşları’nın 101'inci yıl dönümü törenlerinin ardından merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde bulunan Troia Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.

Antik kentte görevli arkeologlardan bilgi alan Bakan Ünal, burada devam eden çalışma ve projeleri değerlendirdikten sonra antik kenti ziyaret eden Japon turist kafilesi ile de hatıra fotoğrafı çektirdi.