Genel Gündem

Kûtulamâre Zaferi’nin 100. Yılı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Maalesef biz resmi tarihimizi yıllarca tam da İngilizlerin istediği gibi düzenledik. Birinci Dünya Savaşı'nın her cephesinde, başta İngilizler olmak üzere düşmanlarımızın öfkeyle, dostlarımızın ümitle ama tüm dünyanın şaşkınlıkla takip ettiği bir mücadele ortaya koyduk.”

-TBMM Başkanı İsmail Kahraman: “Kıtalara yayıldık, 3 kıta, 7 denize hükmettik. Birçok zaferimiz var. Bunlardan biri de Kûtulamare'dir”

-Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Kûtulamâre şehitleri ve gazilerimizin o destansı mücadelesi İstiklal mücadelemizle kurulacak Türkiye Cumhuriyetine ruh ve mana vermiştir.”

-Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal: “Kut Zaferi sadece Türk milletinin bir mevzi zaferi değil, mazlum milletlerin zaferidir. Millet olma bilincinin zaferidir”

Osmanlı Devleti’nin 100 yıl önce İngilizlere ve müttefiklerine karşı kazandığı Kûtulamâre Zaferi için Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından anma programı düzenlendi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen anma programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, milletvekilleri, Irak'tan gelen bazı aşiret liderleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kurtuluş Savaşı Milletimizin Kıyamıdır

Programda konuklara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okullardaki tarih kitaplarında Çanakkale Savaşı’nın biraz işlendiğini, bunun dışındaki diğer zaferlerin ise ya hiç olmadığını ya da bir kaç cümleyle geçiştirildiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Tüm cepheleriyle Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı milletimizin kıyamıdır. Yani ayağa kalkışı, şahlanışıdır. Tarih kitaplarında bizim milletimiz için ne denir? Asker millet veya ordu millet ifadesi kullanılır. Çünkü biz gerektiğinde tüm fertleriyle inancı, vatanı, bayrağı, devleti uğruna savaşabilen, bunu göze alabilen bir milletiz. Yani bizim ordumuz sadece muvazzaf değildir. Ayrıca bizim bir de mobil ordumuz vardır. O da milletin ta kendisidir.

Maalesef biz resmi tarihimizi yıllarca tam da İngilizlerin istediği gibi düzenledik. Birinci Dünya Savaşı'nın her cephesinde, başta İngilizler olmak üzere düşmanlarımızın öfkeyle, dostlarımızın ümitle ama tüm dünyanın şaşkınlıkla takip ettiği bir mücadele ortaya koyduk. Ateşkes anlaşması imzalandığında Osmanlı ordusu tüm cephelerde savaşmaya devam ediyordu. Yani ortada çökmüş, bitmiş, teslim olmuş bir ordu, bir devlet yoktu. Bizim bu dönemde başımızı yakan, klasik sorunumuz olan cephede kazanıp masada kaybetme işidir, yani diplomasi eksikliğidir.”

Tarihimiz Zaferlerle Dolu

Programda konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman da Türk tarihinin zaferlerle dolu olduğunu belirtti.

“Kıtalara yayıldık, 3 kıta, 7 denize hükmettik. Birçok zaferimiz var. Bunlardan biri de Kûtulamâre'dir. Tarihimiz zaferlerle dolu. İki bin kilometrekarelik bir toprak Kayı aşiretine verildi ve bu 20 milyon kilometrekareye çıktı. Bugün bu topraklarda 48'i doğrudan, 5'i vergi yoluyla bize bağlı olan 58 devlet oldu. Böylesine bir cihan devletinin sahibiyiz. Elbette ki zaferlerimiz çok.”

Kûtulmâre Zaferi Türkiye Cumhuriyetine Ruh Vermiştir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ise şunları söyledi:

“Kûtulamâre unutulacak bir zafer değildir. Fakat eski Türkiye anlayışı uzun yıllar bu zaferi hatırlamak istemedi. Adeta, sistemli bir şekilde unutturmaya çalıştı. Her yıl Genelkurmay Başkanlığımızın sitesinden yapılan bir kutlama dışında Kut'ül Amare hatırlanmadı ama Sayın Cumhurbaşkanım sizin himayenizde Kûtulamâre tekrar milletimizin hafızasında, gönlünde hakettiği yeri buldu.

Kûtulamâre zaferi, çöküşün başladığı, umutsuzluğun yaygınlaştığı bir zaman diliminde milletimiz için ve o coğrafyadaki bütün mazlum milletler için bir ab-ı hayat olmuştur. Çanakkale'de başlayan istiklalini koruma iradesinin bir benzeri Kûtulamâre’de ortaya konmuştur. Çanakkale'de İstanbul, Kut'ül Amare'de Bağdat savunulmuştur. Kut'ül Amare şehitleri ve gazilerimizin o destansı mücadelesi İstiklal mücadelemizle kurulacak Türkiye Cumhuriyetine ruh ve mana vermiştir.”

100 Yıl Sonra Dün Bu Sınırları Çizenler Şimdi Yeniden Bölgedeler

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise Kûtulamâre Zaferi’nin sadece Türk milletinin değil, mazlum milletlerin zaferi olduğunu belirtti.

“Bugün tarihi bir gündeyiz. Bu toprakları bize vatan yapmak için anadan, yardan, serden geçen şehitlerimize, gazilerimize milletimiz minnettardır. Cumhuriyet Çanakkale'dir, Cumhuriyet Kûtulamâre'dir.

Bu sadece Türk Milleti'nin mevzi bir zaferi değil, mazlum milletlerin zaferidir. Millet olma bilincinin zaferidir. Bu yıl aynı zamanda Sykes-Picot Anlaşması'nın da 100. yılıdır. 100 yıl sonra dün bu sınırları çizenler şimdi yeniden bölgedeler. Son yıllarda yaşananları lütfen gözünüzün önüne getiriniz.

Geçen hafta 24 Nisan Pazar günü Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılını kutladık. Orada da ifade ettim. Eğer Mehmet Akif o muhteşem Çanakkale Destanı’nı yazmamış olsaydı belki Çanakkale de unutulacaktı. Çok şükür ki Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Çanakkale’de son dönemde çok güzel etkinlikler yapıldı. Bugün 100. seneyi devriyesini andığımız Kut yine Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılıyor. Unutulan zaferleri hatırlamamıza ilham veren Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.

Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu seneyi devriyeleri önemsiyoruz. Bu anmaları bizi biz yapan değerlerin yeniden keşfi olarak görüyoruz. Biz kimiz? Türkler Kim? Milletimiz kimdir? Sorularına en iyi cevabı bu tarihimizde görebiliriz. Milletimizin bugün en çok Çanakkale ve Kut ruhuna ihtiyacı var. Çanakkale’de, Kut’ta, Sina’da, Sarıkamış’ta, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Kıbrıs’ta al bayrak için ölüme koşan Mehmetçik için tek gaye vardı; 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi olacağım' Bu onurlu ruhla seve seve şehadet şerbetini içmeye koştular. Hiç kimse diğerine 'Nerelisin? Etnik kökenin ne?' diye sormadı. Al bayrak için, hilal için sancak için ölüme koştular.”

Konuşmaların ardından sergilenen 38 mehteran ve 72 oyuncunun sahne aldığı, “Kûtulamâre Belgeli Dramatik Gösterimi” katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Gösterimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kut Valisi Malik Halef ve Kültür ve Turizm Bakanı Ünal oyuncularla birlikte sahneye çıktı.

Zaferi kazanan 6. Ordu'nun sancağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edildi. Cumhurbaşkanı sancağı öpüp alnına koyduktan sonra "Çok başarılı bir gösterimdi" diyerek oyunculara teşekkür etti.

Programa katılan tüm davetlilere, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Kûtulamâre Hücum ve Muhasarası" isimli kitapla savaşın yaşandığı yeri gösteren harita ve dergi armağan edildi.

Dedeleri Kûtulamâre'de şehit düşmüş aşiret liderlerinin, üzerinde Türk bayrağını simgeleyen ay yıldızın olduğu sancağı Erdoğan'a sunmasıyla program sona erdi.